Monday 1 July 2013

Първи национален стокхолмски синдром

Синът ми вчера ме пита, ни в клин, ни в ръкав, какво е стокхолмски синдром. Чул го в някакъв филм. Обясних му, щото съм начетен и знам.
Стокхолмския синдром е онзи псохологически феномен, когато хора, взети за заложници, започват да изпитват симпатия към похитителите си и техните мотиви, че дори понякога и застават на тяхна страна и ги защитават. Нарича се така заради една криза със заложници по време на банков обир в Стокхолм през 1973 г., когато станало така, че заложниците така харесали похитителите си, че само дето не се били с тях срещу полицията. Всеки психолог ще ви каже,
че това не е нищо друго от особена, опасна проява на инстинкт за самосъхранение.
Тази сутрин, както всяка друга, заедно с кафето и цигарата и в очакване на първия за деня вътрешен катарзис, отворих няколко новинарски сайта. Извънредните ибори за кмет на Варна бяха важната новина и преди имената на най-добре представилите се кандидати, всички репортажи говореха за уникално слабата избирателна активност.
Излишно е да казвам, че бях поразен, но освен това бях и омерзен и отвратен. Става дума за избори за кмет в третия (може би  вече втори?) по население град на България, за шибаната „морска столица на България“ , в която се генерират емнамсиколко процента от БВП на страната.
Кво ви става, бе, хубави хора във Варна? Забравихте ли за Пламен Горанов? Или така и не разбрахте защо се запали той? Май ще е второто, защото като гледам кои са кандидатите, класирани на първите две места, вие изобщо не схванахте защо погина този объркан младеж, заради когото издигнахте грамада пред Общината.
Пламен Горанов, когото изобщо не познавах приживе и чиято постъпка категорично не одобрявам, говореше в последните си дни по митингите против ТИМ и слугите им в управлението на града, които вече явно владеят всичко там  - от морето до отвъд.
Имахте един шанс, за какъвто в София хората дерат гърла вече повече от две седмици по площади и улици, а вие го профукахте, летаргични заплеси такива. Сега пак ли ще излизате по улиците да си гоните кмета и общинския съвет? Ха! Сами на себе си не вярвате, а искате другите да ви повярват…
Е, такива глупости си мислех тази сутрин. После видях, че хората пак пият кафе на жълтите павета. Замислих се дали съм прав всъщност да ругая по варненци. По различни ли сме, тук в София? Ами в Пловдив? Или в непростестиращ Казанлък?  А защо, всъщност, в Казанлък не протестират? Или всички са на розобер? Едва ли… Заспала работа. Едни 10 000 в София и още 2-3 хиляди из цяла България…  
А всъщност, като протестираме срещу олигархията, защо не протестираме пред офисите на олигарсите? Цецо Василев, тимаджиите, Гришата, Черепа – защо никой не се сеща да ги наобиколи?
И тогава ми светна – ние сме народец, скован от собствения си стокхолмски синдром. 
Знаем прекрасно кой кой е в шибаната ни действителност. Знаем или достатъчно основателно подозираме кой дърпа конците и на тия в парламента и МС и на ония, дето се правят, че бойкотират по бойковски Народното събрание. Знаем кой е стиснал за топките и политици, и бизнес, знаем кой им начуква канчетата и им разтваря краченцата. Знаем, кой има изгода да живеем в чалга-вселена и да бъдем народът, който купува като бесен вулгарни романи и жълти вестници с истории за мутри и мутреси, народът, който се прехласва по „звезди“, които под път и над път ронят сълзи по избити като кучета социопати-престъпници, наркотрафиканти и убийци, на които също бяхме и още сме заложници.
Знаем чии заложници сме. 
Знаем, че искайки оставката на това правителство, качваме на трона Бойко и герберите му, защото благодарение на онези в холдинзите и на другите, детоп са в учрежденията, ГЕРБ са яхнали протеста ни без дори да слагат крак в стремето. И ние ще го позволим, както във Варна позволяват на ТИМ отново да назначава кметове и общински съветници. 
Няма какво, стокхолмски синдром…
Има и обратното на стокхолмския синдром. Казва се Лима синдром. През 1996 г., група терористи взимат за заложници стотици хора по време на прием в японското посолство в столицата на Перу, Лима. След няколко часа, пускат повечето от тях, включително и доста потенциално ценни заложници – станало им жал. Това ли чакате? Това ли? Е, имам новина за вас – в България това няма да се случи…

14 comments:

  1. Колкото истини, толкова и заблуди има в този текст. Ситуацията във Варна не е точно такава, каквото я мислят софиянци. Да, хората са същите - не знаят какво да правят и как да се борят срещу системата, затова избират нищо да не правят. Знаеш ли, че на изборите вчера на първо място е избран човек на ДПС? Знаеш ли защо? Първо, защото варненци не излязоха да гласуват. И второ - защото въпросният кандидат организира схема за купуване на гласове, която беше разкрита, но полицията си замълча. Малцинствата избраха кмет, който обеща на всички роми от селата място в града и повече социални помощи. На тези избори нямаше групировки. Групировките идват след изборите, ако кметът е калпав, а народът си мълчи. Във Варна групировката вече е легална и с риск да ме диагностицираш със Стокхолмски синдром, ще ти кажа, че е полезна за града. Този град щеше да е като Пловдив или Плевен, а може би и много по-зле, ако не бяха те. Носят се слухове, че скоро може да напуснат страната и Варна. Тогава няма да стане по-добре тук. Пак ще сме си в блатото, но с по-висок процент на безработица. Пак ще намерим кого да обвиняваме за мързела и апатията ни. Пак ще ни управляват същите партии и същите хора по същия начин. Народът сам си е виновен за това, което му се случва. Народът трябва да отиде да протестира срещу тези, които го управляват и да постави хора, на които вярва и които той да управлява. Не знам дали ГЕРБ яхат протести, но знам, че ако няма протести е по-лошо. Знам и че не е задължително да се връща Бойко, ако обществото вземе, че се осъзнае. Знам и че няма да се случи и най-вероятно или Бойко ще се върне или сегашните няма да пуснат властта и ще останат. Това е положението. Трагично е.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Категорично няма претенцията да познавам ситуацията във Варна из основи и толкова добре, като хората, които живеят там...
      Не знам за какви заблуди говорите, но абсолютно разсеяхте повечето ми съмнения само с изречението: "Във Варна групировката вече е легална и с риск да ме диагностицираш със Стокхолмски синдром, ще ти кажа, че е полезна за града."
      Нямам какво повече да добавя, вие доказахте тезата ми перфектно и тъй като приемам, че сте от Варна, приемам, че имам потвърждение на мислите си от "очевидец".

      Delete
    2. Като вадите изречение от контекста не доказвате нищо. :)

      Delete
    3. ОК, да поговорим така: Наистина ли сте доволни, че всичко в града ви зависи от един икономически субект, който практически контролира най-важните аспекти от публичните средтва на града, без конкуренция, без реален дебат, без възможност на други субекти да се включат в този процес?
      Мислите ли, че намесата на ик. субекти в политиката е нещо различно от корупция? Освен ТИМ във Варна си имате и Марешки, така че имате много материал за размисъл.
      С какво поведението на ТИМ се отличава от най-долния рекетьор, който тормози кварталния бакалин и го заплашва с "ако не съм аз, ще е друг?"

      Delete
    4. Поставяте ме в положение да ги защитавам, а това не е първоначалната ми идея. На по-високо ниво не знам как стоят нещата, но с малкия и средния бизнес не се занимават и не заплашват бакали, това е 100% сигурно. Малкият и средният бизнес тук са в криза, както и в цялата страна, благодарение на калпавите управляващи и лошата икономическа обстановка. Не съм доволен от случващото се в града, но и не мисля, че вината е в някой друг, освен в хората, които позволяват това. Ето, сега имахме чудесна възможност. Можеше да си издигнем човек на когото вярваме за кмет и да гласуваме за него, но това не се случи, а уж някакво гражданско общество сме имали. Няма такова. ТИМ не са виновни, че хората не могат да се организират. Не са виновни и че хората не гласуват и оставиха малцинствата да изберат кмет на Варна. И го пиша това не за да защитавам ТИМ, а за да кажа, че докато народът не се осъзнае, че от него зависи съдбата на града и на държавата, нищо няма да се промени и не трябва да обвиняваме тоя дето яде баницита, при положение, че ние сме му я дали.

      Delete
    5. Очевидно никаква идея нямаш за икономиката на града. Проблемът на Варна изобщо не е ТИМ, а са комунистическите кръгове около бившия кмет. Варна се източва от регионалните шефове на БСП и ДПС, корумпирали са по-голямата част от управлението и репресират останалата. Такива са Гуцанов и Янко Станев, към тях могат да се причислят още няколко примерно Киро Йорданов и неговия човек Бозов.

      ТИМ не развиват сериозен бизнес в града. Да, имат няколко заведения, кабеларка и разни медии които никой не гледа и не чете. Вестника им примерно е с тираж 5000 бройки. Те самите казват, че е само за престиж и са на загуба от него, защото разходите им (отпечатване, разпространение и заплати) надхвърлят печалбата. Останалите им бизнеси са на национално ниво, 2 малки летища, няколко малки пристанища, банки, зърно, застраховки и т.н. Имат и участия като инвеститори в някои големи дружества, но там не са еднолични собственици. Управляват и курорта Дружба, но не са собственици на хотелите и заведенията там. Целият им сериозен бизнес е в доста конкурентна среда и е извън Варна.

      Мисля, че е напълно безумно да се говори, че рекетират някой за жълти стотинки. Ти ако имаш бизнес за милиарди, ще си рискуваш ли този бизнес и името за няколко хиляди от рекет? Не само е безумно, малоумно е. Срещал съм много хора, които мрънкат, че ТИМ били пречели на града. Като ги попитам с какво конкретно, не могат да кажат, така били чували. Били рекетирали дребния бизнес, като питам кой, ами така били чували.
      Да, прав е човека, като казва, че такъв крупен бизнес е добре за Варна и това не е стокхолмски синдром. Това е мислене в перспектива.

      Стокхолмски синдром във Варна има, но той е да те ограбят комунистите и ти пак да гласуваш за тях. Само, че от същия синдром страда цялата страна.

      И преди да сте казали някоя поредна глупост: не, ТИМ не играят с партиите, те от политиката странят много. Защото и те мислят в перспектива, партиите днес са тук - утре са други. И аз да съм и аз няма да си заложа бизнеса на някоя конкретна партия или още по-малко човек. Ако си мислите, че са толкова тъпи, как са успели да станат един от най-големите бизнеси в страната? С машинации и схеми се правят пари, но е абсурдно да са толкова много.

      Марешки е съвсем друга риба. Той има един единствен бизнес и много комплекси за избиване. Спрямо ТИМ е Щ група. Той се занимава с класически далавери и единственото, което е направил за Варна е да пробута евтини лекарства с изтекъл срок на бабите.

      Проектите, които се опитват да реализират от ТИМ са неудобни за комунистическите кръгове и се пускат платени групички от различни формации да викат срещу тях. Вадят се няколко непроверими факти базирани на няколко истини. Хората чули - недочули почват да повтарят като мантра. Ако се опиташ да навържеш всичко казано и съществуващо виждаш, че става нещо абсурдно и безсмислено.

      Варна не зависи от ТИМ, представи си, че изведнъж изчезнат, нищо няма да се промени. Няма за какво да има дебати. Вие правите ли дебати за новата версия на Уиндоус? Дава ли ви се възможност да се включите в разработката? Или примерно новия ти телефон, с какво си участвал ти в изработването му? Нищо, купуваш и ползваш. Какво очакваш от ТИМ, те ти предлагат нещо и ако искаш го купуваш, ако не искаш има други. От друга страна, няма да намериш нито един бизнес, който да е свършил нещо за тях и да не си е получил парите на време. Нямат почти никакви спечелени обществени поръчки. Те не се занимават с тях. ТИМ нямат бизнес, който да покрива такива поръчки. Ако не вярвате, документите за тях са общодостъпни, има ги и на сайта на общината. Печелят ги фирми на БСП и ДПС.

      Та, на Варна ТИМ не им пречи, така, че гледайте си вашия град, защото там са най-гнилите ябълки и те имат власт да съсипват страната.

      Delete
    6. На Варна ТИМ не им пречи... ОК, щом казвате...

      Delete
  2. re: Venimus 'Мисля, че е напълно безумно да се говори, че рекетират някой за жълти стотинки.' - да, сега вече няма кого да рекетират, няма и защо, сам си го написал: имат бизнес за милиарди. Наясно ли си 1995, 96, 97 ... години какво правеха ТИМ във Варна, а преди тези години? Те не рекетираха за жълти стотинки, те просто ти взимаха бизнеса. Колко фирми бяха рекетирани, колко осъмваха с разбити офиси, колко хора бяха бити, те и семействата им? "Не, ТИМ не играят с партиите!" - Да, така е, партиите играят за тях, всичките. Ето така се прави империя у нас и това няма нищо общо с бизнес умения, конкурентни стратегии и талант.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Глупости...:-) Хората преди теб ми обясниха пространно как ТИМ са алфата и омегата на живота във Варна, ти сега се намери да противоречиш ... ;-)

      Delete
    2. Нищо подобно не съм обяснявал. Не съм и твърдял, че са започнали честно. Не съм бил във Варна по това време, за да знам. Говоря за сега - факт е, че са легални. Факт е, че не рекитират никого. Факт е, че варненци не си търсят правата. Факт е, че не отидоха на избори. Факт е, че ще избираме за кмет между човек на ГЕРБ и човек на ДПС. Това е, което исках да кажа и го казах няколко пъти. Вече кой как интерпретира казаното, си е негов проблем.

      Delete
  3. Първо за ТИМ

    Напуснах Варна преди много години - ТИМ още не беше известна - така, че не съм съвсем в течение на последните клюки макар и да се връщам редовно. Това, което зная е, че ТИМ са започнали като класическа борческа групировка през 90-те с всичките характерните "дейности" - кражби на коли и рекет. От тогава е "славата" им. Но, за разлика, от повечето други групировки ТИМ явно успяват да мигрират в легалния бизнес след 97-ма. Не съм чул след това да са се занимавали с гангстерски изцепки - от сорта на тези от които беше пропищяла България през 90-те. Не твърдя, че всичко, което правят е легално - няма как да го знам. Просто не са част от стандартната криминална хроника от сорта на "Х беше застрелян, Y беше взривен" и т.н.

    Второ за митовете около ТИМ

    Всеки път като се прибирам отварям разговори с таксиметровите шофьори. Последният път (през февруари) един разпалено ме убеждаваше, че сметките за ток били високи, понеже ТИМ точели ток от мрежата и не си плащали, а разходите ги плащали варненци. Честно казано по-голяма глупост не бях чувал. Имам чувството, че заради цялата митология около тях ТИМ са се превърнали в удобно обяснение за всичко което става (или не става) във Варна.

    Затова съм склонен да приема обясненията на ro6aviq - ТИМ не са причина за проблемите - по-скоро следствие от тях. Причината е широко разпространената (не само във Варна) апатия и желанието да обвиниш някой друг за собствената си некадърност. Просто към това във Варна се добавя и легендата за "всесилната" ТИМ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тоест, от Вашия коментар и от други преди това, да разбирам следното:

      ТИМ може да са били бандити, ама сега понеже са "законни", това автоматично изчиства нещата. Нещо повече - без ТИМ Варна загива, но едновременно с това ТИМ е по-скоро легенда, която е измислена от от платени комунистически драскачи. Затова хората във Варна не гласуват и не се интересуват от нищо, а Пламен Горанов е бил просто глупав, скучаещ и най-вече много объркан младеж.
      Ако екстраполираме, #дансwithme са 30,000 пламенгорановци в София, които обаче още не са се самозапалили, щото не са се налудували. КТБ, Цветан Василев и Пеевски не съществуват, те са конструкт на скучаещи журналисти, а изборите са еднодневен цигански събор.

      Всъщност тук една сентенция, чийто автор не помня идва съвсем на място: Най-успешният трик на Дявола е, че е убедил хората, че не съществува...

      Delete
    2. Не твърдя, че Варна би "загинала" без ТИМ. Също не твърдя, че е легенда измислена точно от "комунистическите драскачи". Измислена е от хората, които през 90-те смятаха борците за непоклатими. Още при Костов се видя, че не е така.

      ТИМ бяха от малкото групировки, които изглежда са успели поне видимо да изчистят бизнеса си. И, не, не смятам, че това изчиства нещата, но знаете, че в България са малко милионерите, които са направили парите си (или поне първия си милион) по легален начин. ТИМ са част от цялата тази пяна на 90-те. Съмнявам се, че по отношение на тези хора ще успеем да върнем колелото назад по легален начин. Просто не трябва да се допуска ново погазване на закона.

      А хората във Варна са точно толкова апатични, колкото и на повечето места в България. Болшинството българи, които протестираха през зимата не им пукаше за абстрактни ценности като свобода и демокрация - те протестираха по материално-битови причини. Затова ги няма на сегашните протести. Просто тези хора биха избрали салама пред свободата без да си дават сметка, че по този начин губят и двете. В това е проблемът - а ТИМ, времето, слънцето/дъждът, международното положение и т.н. са просто удобно оправдание.

      Delete
  4. Здравейте,

    Аз съм от Варна и живея тук и ако ми позволите, ще Ви споделя моята гледна точка. Не се определям като инертен човек, на който не му пука, далеч съм и от кифла в мол с драми с ноктопластиката. Тези избори по моя извънредно скромна преценка бяха задача с поставено грешно условие - степенувахме само злини и (не) избирахме между тях. Варна е с размерите на малко китайско село, така че в момента в който видиш имената най-късно до края на деня си разбрал кой кой е, с кого е свързан, кой го финансира, кум, брат, сват, и чии интереси ще защитава.

    От гледна точка на местна народопсихология, като цяло тук дълги години властва(ше) типичният дребно-буржоазен манталитет на рахата. Не го казвам с добро или лошо чувство, опитвам се да съм неутрална. Така или иначе, светът се променя, Варна също или поне й се налага сериозно и един път завинаги да се промени и да излезем от "ние, варненци" vs. "ония дето надойдоха откъде ли не", защото в крайна сметка, поне теоретично, светът е на всички, а миграцията е безспорен основен фактор на житието и битието в днешно време. И който не го е разбрал може да си татуира "Страдам от носталгия 1986" някъде. Това с географското делене всъщност, май е общонароден синдром не само местен.

    Хората тук вече се събуждат, реагират по някакъв начин - доста предразсъдъци и страхове трябва да паднат (и мнението ми за ТИМ в едно изречение, защото отказвам да им отделя повече - взели са страха на цял един град някога назад преди много години и еманципацията тепърва предстои!). Промените в главата, обаче, са бавни - това е проблемът.

    Повярвайте ми, изборите бяха нареден кофти мач от селската лига и ни един играч не беше читав. Истината е, че кандидатите заслужаваха koor бюлетина или нулева активност изобщо, защото да избираш без избор или при лошо качество само ти създава илюзия, че си осъзнат гражданин, пък илюзиите са коварно нещо. Изборите трябва да остават хубав послевкус.

    А Пламен, поне в средите в които аз вирея, не е забравен. И няма как в името на Пламен точно да избереш между тези 7 whatever-s... Аз все пак на втори тур се записах - без обич, с омерзение.

    Да Ви развеселя, намерено във ФБ:
    Nick Vasilkovski :
    "Они у Варна хептен са зле. Кмету не струва, попу го нема, само бандити останаа!"

    ReplyDelete

Дръж се прилично.