Monday 26 August 2013

Сюрреалистично и абсурдно за едните 30 лв.

Наремето, моят съказарменик Пацо от Стара Загора ни забавляваше със своята теория, че БДЖ са най-голямата фашистка организация в България. Изложението на основните му доводи в потвърждение на тази теория отнемаше минимум 30 минути, а ние се напикавахме от смях, докато го слушахме. Смеехме се на абсурдите, които описваше Пацо и които явно властваха в жп транспорта у нас тогава, през 1988 г., а вероятно и днес и подлагаха нищо неподозиращите потребители на нечувани мъчения и най-нечаквани премеждия. Млади бяхме, нищо не разбирахме...
Понеже съм от ония тъпанари, които редовно, съвестно и безропотно си плащат данъци, такси, глоби и сметки, днес ме сполетя точно тази съдба, която явно заслужавам - затънах в абсурда на редовния платец. С други думи - наложи ми се да се занимавам с НАП.
Веднага искам да подчертая - изобщо не мога да се оплача от нелюбезно обслужаване. Напротив - всички служители на НАП, с които ми се наложи да общувам, бяха ужасно любезни и приветливи. Проблемът е, че никой от тях не ми помогна да реша бързо и ефективно проблема си и да усетя ползата от това да съм съвестен данъкоплатец. Всичко по реда си, обаче:


Наложи ми се да си извадя Удостоверение за липса на данъчни задължения и миналата седмица цъфнах на гишето на съответното териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП), за да си поискам такова. Услугата, бай дъ уей, е безплатна и това е горе-долу единственото положително в тази нелепа история.
Женицата зад гишето включи някакъв софтуер (който работи под DOS, видях го с очите си), изпринти две-три страници, изгледа ме укорително и потъна в злачните дебри на териториалната дирекция. Нямаше я около 15 минути и в прекалено мислещата ми тиква започнаха да изникват всякакви сценарии: някой е регистрирал фирма на мое име и е избомбил бюджета с милиони ДДС или е спретнал две-три имотни измами или си е прибрал тлъст хонорар от незнамкъдеси и т.н.
По някое време, женицата се завърна и заяви, че не може да ми издаде въпросното удостоверение поради това, че в качеството си на водач на моторно превозно средство (шофьор) съм извършил нарушение на Закона за движение по пътищата, което е било констатирано от органите на МВР и ми е бил съставен фиш номер едикой си от дата едикоя си и сега дължа на Република България, нейните трудови хора и прочее честни данъкоплатци сумата от... 30 лева. Жената заявява, че трябва да си платя борча, иначе удостоверение - йок! Обясних й, че съм от ония тъпанари дето си плащат всичко и че съм платил фиша в указания 7-дневен срок, но тя е любезно непреклонна и ме изпраща към Централното управление на НАП. Да съм се изяснял там, тя после лесно щяла да ми издаде удостоверението щом съм бил чак пък токова изряден. (Жената всъщност не беше груба, но изговаряше думите някак странно отчетливо, ползваше прости изречения и избягваше
сложни думи сякаш съм на най-много 12 години и така или иначе няма да разбера какво ми казва...)

Слава Богу, освен, че съм от ония тъпанари, които си плащат всичко, аз съм и още по-голям идиот защото си пазя и всички документи. Така че намирам фиша, с прикачена към него разписка за плащането и в първия следващ работен ден, се понасям в тръс към въпросното управление. В 8.30 сутринта съм пред портите му, където любезен охранител ме осведомява, че "те работят след 9". Около 32 минути по-късно отново тропам на дверите на крепостта и същият охранител много любезно ме води до гише, на което ми издадават пропуск. В аснасьора се возя с позакъснели чиновници, които гледат дългата ми коса, тениската и джинсите ми с невероятен интерес. Аз пък гледам с не по-малък интерес някои от чиновничките.
Намирам стая № 40, откъдето безобразно любезно ме отпращат към стая № 10. В стая № 10 намирам три женици, една от които веднага се заема да ме обслужва с най-любезната си усмивка. Абе, всички са не само любезни - направо са мили.
Компютърът открива същото - дължа 30 лева, което се опровергава от документите, които нося със себе си. Връчват ми бланка за Заявление, с което искам да ми се заличат дълговете към държавата, а женицата отива да снима фиша и квитанцията. Попълвам аз всичко, връчвам заявлението и получавам следната обратна връзка:
  - Ще оправим нещата, но да знаете, че няма да стане бързо.
  - Какво имате предвид? - питам аз.
  - Ами ние ще изпратим преписката със становище, но кога началникът ще я прегледа и резюлира - не знаем. Обаче веднага щом го направи, ще изпратим писмо на регионалната данъчна служба да ви махнат задължението и да ви дадат удостверението. С конкретен срок не мога да се ангажирам, но ето ви телефона ми, да се чуем в сряда-четвъртък.
Напускам крепостта на бюджета в потрес.

Потресът ми е заради следните абсурди:
1. Фишът за превишена скорост е от юли 2010 г., платил съм го седмица по-късно.
2. По най-мистериозен начин обаче, моето плащане с пощенски запис към посочената на фиша банкова сметка изчезва или просто някак не е регистрирано в НАП. Поради което, срещу мен има преписка за неплатена глоба, заведена през април 2011 г.
3. Очевидно, преписката е била пазена в дълбока тайна, защото през 2012 г. поисках и получих удостоверение, че нямам неплатени данъци, такси и глоби от същото място. Пазя си го и до днес.
4. През 2013 г., преписката срещу мен изведнъж е "разсекретена" и се оказва, че дължа 30 лв. (вероятно и лихви). Пък аз съм ги платил през 2010 г.
5. Така и не разбрах защо трябва да ходя до друг офис на НАП, където направиха абсолютно същата проверка, каквато направиха и в регионалния и установиха абсолютно същото.
6. Още не ми е ясно защо трябва да се чуваме по телефона в "сряда-четвъртък".
7. От разговора си с жениците разбрах, че ако не бях платил фиша си навремето, вероятно щях да си реша проблема почти светкавично, като просто платя около 30-40 лв. сега, защото пропмяната щеше да се отрази тутакси - без становища, резолюции и писма.

Е, сега чакам. Да стане сряда-четвъртък. НАП да влязат в 21 век. И аз не знам какво чакам.
Но вие продължавайте да си плащате данъците съвестно и навреме, а ако имате проблем, в НАП работят едни много любезни... и крайно безполезни хора. Вероятно, всичките женици, с които говорих нямат никава вина за това, че системите им са от 1999 г., но каква вина имам аз, че не мога да получа тъпото удостоверение заради това? Но пък поне са любезни...

За РАЗВРЪЗКАТА на тази нелепица, можете да прочетете тук.

11 comments:

  1. Здравей! Ще се радвам да споделиш и развръзката. Аз се сблъсках със сходна ситуация нямам думи ... за да опиша загубеното време и нервите, които изхабих.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ето и развръзката: нелогична и неочаквана като цялат история: http://bunnylava.blogspot.com/2013/08/30_28.html

      Delete
  2. Ще. Да видим колко века ще им трябват.

    ReplyDelete
  3. Аз пък вече два пъти се сблъсквам с доста сходна ситуация... може би трябва и аз да я опиша :) Само дето в моя случай ставаше дума веднъж за 500 и веднъж за 1000 лв. но принципната схема е абсолютно същата.

    ReplyDelete
  4. През 2006 г. ми се наложи да извадя същото удостоверение. Оказа се, че откакто съм станал земеделски производител през 2002 г., никога не съм плащал осигуровки. Но пък всеки месец съм си подавал декларация №1. Документите ми бяха на "някакви си" 150 км. Отидох, взех ги, и ги занесох в счетоводството на НАП. Там една служителка ги погледна платежно по платежно и декларация по декларация, сравни ги с копията, които бях направил и накрая ми заяви: "Добре. Обаче аз не ги виждам на екран." Кипна ми и я попитах как ще ги види като никой не си е мръднал задника за да направи нужното за това. След като спорихме близо половин час, накрая ми кипна и казах, че ако не си получа удостоверението до 3 дни, ще изтече крайния срок за подаването му. В резултат ще загубя 13 000 лева. В прав текст заявих, че ако се стигне до там, ще заведа иск не срещу НАП, защото тогава ще ми плаща държавата, т.е. и аз, а персонално срещу нея за това, че е отказала да си свърши работата.
    На следващият ден по обяд получих удостоверение, че не дължа нищо на НАП.

    ReplyDelete
  5. Ето го моя челен опит: http://9ini.babailiica.com/taxes_wire_transfer/

    А това е друг НАП-сблъсък от 2007 г. http://9ini.babailiica.com/tax_over_internet/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ох, майко...
      Междувременно рабрах, че около 60,000 души в България имат моя проблем. Разликата е, че ако ставаше дума за НАП в Силистра, да речем, проблемът ми щеше да се реши едва ли не на роднински принцип за 5 дни. Ама аз като не познавам никого в НАП?

      Delete
  6. Имах съвсем същото преживяване с НАП миналия ноември, пак за (своевременно платен) катаджийски фиш от 2010, но за 50 лева.

    Накрая, понеже ми беше спешно, направих изкуствено дишане на бантустанеца ни и ги платих отново.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Вероятно и на мен ще ми се наложи да го направя.

      Delete
  7. Сряда-четвъртък?! Че ти си получил светкавично обслужване (ако стане). Досега всички мой възражения към НАП са отнемали минимум МЕСЕЦ!

    ReplyDelete
  8. Хаха, а на мен днес ми казаха, че мога да регистрирам електронния си подпис в НАП "ако щете през Мозила, ако щете през Интернет"!!!

    На същото място, където ми обясниха, че съпругът ми, гражданин на ЕС /Германия/ и работещ в БГ няма право на здравно осигуряване.... Коментар от централата: "Ами те колегите не са запознати..." С какво ли пък са запознати?

    ReplyDelete

Дръж се прилично.