Wednesday 4 September 2013

Демокрация на сандвичите и минералната вода

От първия ден на протестите всеки път, когато се озова на жълтите павета с групата приятели и познати, с които обикновено движа на тези събития, текстът на една и съща песен изскача в съзнанието ми.
The Who - We Won't Get Fooled Again...




Днес отидох на посрещането на дупетатите след лятната им отпуска. Не останах дълго. Може би час и половина. Половината от разговорите ни бяха около това
къде са "организираните протестиращи", къде са контра-протестиращите, кой какви автобуси бил видял и къде... По някое време, вестта, че Бойко Борисов бил отишъл при протестиращите за кратко ни повъзбуди, но видяхме само стройна група наспали се в рейса "протестанти" да се носи под строй към Парламента.
И докато ги гледах тези хорица, нейде от друг град, кой знае как събрани за безсмислената си екскурзия до София, понесли "спонтанно" написани на ръка плакати, които внимателно пристъпваха между нас, оглеждаха се с глави между раменете и се опитваха да не се загубят един друг, си помислих за това как от другата страна на Народното събрание, "контра-протестиращите" сигурно също така се движат на групи от "градски" и "селски" и се оглеждат внимателно. Да не им налетят лумпените, с които ги плашат вече два месеца и половина. И отново се сетих за парчето на The Who:


...And the parting on the left

Is now the parting on the right...


Контра-протестиращите са ясни. Да поговорим за другите. 
Напълно е възможно някои от въпросните екскурзианти напълно убедено да простестират срещу сегашните управляващи, при това без непременно да са поддържници на ГЕРБ. Вероятно, част от "хората от рейсовете" дори знаят срещу какво и кого точно са ги довели да протестират, че дори и защо. Харесват Бойко, Цецо, Искра, Главчев дори - тяъна си работа. Не ги разбирам, но нищо. Въпросът ми е: гербаджии или не, защо не протестирахте в родния си град? Защо сте тук, в София? Не че ми пречите, но защо докато сте си в Русе, Бургас, Стара Загора, Троян, Сусурлево или Тъпчилещово си кютате? Какво като излезете само 50 на Главната или дори само петима на Кръговото за София? И като така и така сте тука, защо не доведохте и децата си? Училището започва чак на 16 септември тая година... Или ви е страх от нещо? 
Не съм песимист по принцип, макар да съм отявлен скептик и може би даже малко фаталист, но все повече си мисля, че ще стане точно така, както го пеят дъртите пичове. Тези в парламента ще си тръгнат по-рано от предвиденото, това е сигурно. Дали след някой нов и още по-кървав "бял автобус", дали след внимателно организирано и добре заплатено партийно предателство - няма значение. Ще си тръгнат и ние ще получим нов шанс. И... (wait for it!)... ние - народът, суверенът... вероятно ще го профукаме отново. Заради единия сандвич и едната бутилка минерална вода дето ни ги дадоха "кога бехме на София пуез септемвуи". 


Meet the new boss, 
the same as the old boss...

No comments:

Post a Comment

Дръж се прилично.