Sunday 1 September 2013

Оставка на стената и глупости под нея.

Естествено, че бях на концерта на Роджър Уотърс. Заведох и двете си деца - на 5 и 14 години. Билетите купих още преди Коледа, за да мога да подаря един на големия си син. Осем месеца и още трийсет години преди това чаках това събитие, но няма да ви губя времето с описание на личните си трепети, защото всеки, който поне малко харесва Флойд или друга група или изпълнител от подобен калибър познава усещането най-сетне да дочака нещо подобно в България. Като изключим това, че моята по-ситна твар, на когото му беше първи концерт в живота, най-неочаквано
ревна с пълен глас още преди "разбиването на самолета", очевидно шашнат от звука, ефектите и рева на публиката, аз получих едно от най-пълноценните си рокендрол преживявания за последните пет години.
Реакциите след концерта обаче затвърдиха онова гадно усещане,че въпреки възможността да пътуваме навсякъде, въпреки интернет, мобилните комуникации и отвореността си, сякаш ставаме все по-големи еснафи, мислим все по-провинциално и сме все по-задръстени. Ето защо мисля така:
Естествено, че умрях от кеф, когато видях ОСТАВКА, изписано на Стената. На Стената, копеле, на онази СТЕНА! На the Стената! Забелязах и реакцията на публиката - не всички викаха ОСТАВКА, някои изобщо май и не схванаха какво е станало, но веднага разбрах какво ще се запомни от това шоу... 
На следващия ден се смях със сълзи на излиянията на разни мижитурки и прочее жалки плъхове за това как и кой платил на Уотърс да напише нещо подобно. Очевидно, че да измислиш, напишеш и дори да си помислиш как Сорос, Прокопиев или някой друг е в състояние да плати на Уотърс, за да напише ОСТАВКА означава само едно: тези хора са така затънали до шия в собствените си лайна, тези хора така са се замаяли от вонята им, че не виждат, не чуват, не усещат. Те са си зад Стената. Зазидани, затворени, застинали в собственото си безвремие и незначителност. Отворено писмо "Роджър, това е лично за теб"? Кво?! Къв си му ти, бе, да му викаш "Роджър" - първо: за теб той е г-н Уотърс, второ: ако не знаеш за политическата позиция на Р. Уотърс, не си нито журналист, нито фен. А щом дори твоят "тийнейджърски идол" не може да те убеди, че ОСТАВКА е единствения изход лично аз те оценявам като много тъп. Меко казано. 
"е*ем ти Пинкфлойда"? Когато направиш поне 0,1% от това, което асистентката на мениджъра на турнето на Флойд през лятото на, да речем, 1968-ма е направила, тогава, евентуално, ама не много вероятно, можеш да отвориш две думи на варньенски и те могат да бъдат само: "Поклон, учителю."
Не че съм очаквал друго от хора, които си си продавали аналното отверстие неведнъж и то не непременно на the highest bidder. 
Ако тези хора бяха на концерта, щяха да чуят как Р. Уотърс обяснява на измъчен, но разбираем български, че посвещава този концерт на един човек: Жан-Шарл де Менезес (google it) и всички жертви на "държавния тероризъм" по света. Кратко и ясно. Поне за мен. Изобщо не е нужно някой да плаща на Уотърс да изпише ОСТАВКА. Той я е поискал много преди в даскалските гащи на Орешарски да потрепне мерак да премиерства.
А ония наивни клоуни от Движение Че Гевара, ако не живееха в 1956 и си бяха написали домашното, щяха да знаят, че Уотърс не отива на паметника на майор Франк Томпсън защото е некъв бесен фен на партизаните, а защото винаги отдава почит на паметници на загинали британски войници понеже собственият му баща е такъв. 
Това, което е важно в случая обаче е самият факт, че се налага да обсъждаме подобни глупотевини. Обсъждаме ги също както в Долно Сусурлево биха обсъждали дали буля Кина верно се е е*ала с Кире Циганина или не. Провинциално, еснафски. И аз го правя, очевидно е. 
Вероятно точно в това ни е Проблемът - въпреки че вече сме отворени за света, че всичкo значимо важно и интересно от същия този свят е на няколко часа полет и няколко клика с мишката, ние все повече се превръщаме в задръстени селски парчета, давим се едни други, сякаш потъването на един непременно означава издигането на друг и вместо да рушим стени, ги издигаме все по-високо. При това ги издигаме около собствените си умове и души. Защо, бе? За още няколко лева и за още няколко дни "на власт"? No fucking way...

No comments:

Post a Comment

Дръж се прилично.