Wednesday 4 November 2015

Flow my tears, the policeman said...

Плачат хората, протестират... 
И протестите срещу проекта за орязването на полицейските привилегии са наистина такъв таргикомичен фарс, че първата ми асоциация е именно заглавието на прекрасното произведение на Филип К. Дик, което безсрамно откраднах...
Фарсът е в много неща - от "дреболии" като естеството на възгласите на протестиращите полицаи, достойни за всяка дегенерирала футболна агитка, до самия факт, че протестът възникна сякаш като доказателство защо изобщо някакви хора са станали полицаи. Джокер: не е от чувство за дълг. 
Комедията... Само ще припомня прес-конференцията на главния секретар на МВР след убийството на афганския мигрант преди седмици и толкоз. Ах, да - още една дума по частта за комедията: гранатомет. Вицовете и ядливите туитове и фейсбук статуси край нямат. Истинската комедия ще е обаче, когато
започнат да протестират прокурорите и съдиите заради орязани привилегии. Ех, как ще се посмея тогава...
Колкото до трагедията, тя се състои в това, че премиерът най-вероятно ще клекне пред полицейските протести и просто ще заповяда на финансовия Си министър да запълни дупката в бюджета по друг начин. 
Защото покрай дюдюканията на полицаите и цялото шоу в центъра на София лесно може да се забрави защо, аджеба, е целият този шум. Заради пари. Заради продънения бюджет. 
Изобщо не се съмнявайте, достатъчно полицаи са напълно наясно защо финансовият министър реши да посегне на привилегиите им. И ако ги попитате и ако те решат да ви отговорят, те ще ви кажат, че е заради повсеместната корупция, която продънва всичко наоколо. Но ако наистина са честни хора, същите полицаи би трябвало да добавят: "Заради корупцията, от която и ние сме активна част." Ето в това е трагедията.
Съжалявам, господа полицаи, 
welcome to the real world. Пардон, вие не го говорите много тоя език: Добре дошли в истинския свят, в който каквото посееш, такова ще жънеш.
Така че, както се полага на всяка трагикомедия, дайте да се посмеем, че и да поплачем. Нали е фарс, все ще свърши някой ден... Виж, ако учителите рекат да се събудят, тогава ще бъде интересно...
__________________
Използваната илюстрация на Wojcieh Suidmak е от корицата на полското издание на книгата на Филип К. Дик. (Thanks, @Plamenj)

3 comments:

Дръж се прилично.