Tuesday 17 May 2016

Къпете се! Къпете се често!

„Едно, две, три, четири, пет, шест, седем, осем, девет, десет, единайсет, дванайсет, ееееееееее!!!“

Хитът на втората половина на май, година след година… И аз съм го правил, макар и само до единайсет, щото тогава бяхме по-умни и завършвахме година по-рано, хехе!  
Да са живи и здрави децата, желая им всичко най-хубаво. Такива или онакива, нека са здрави и успешни, каквото и да означава това.


Но понеже съм на такива години, че мога да лея мозък на околните и дори да ми се размине, ще си позволя да им дам един съвет, който с почти пълна сигурност „ще бъде абсолютно игнориран, подобно на толкова много други“, които абитуриентите изслушват с досада на „изпращането“ си в училище.
Съветът ми започва с признанието, че понеже ме мързеше да си измислям собствен, реших да модифицирам знаменитата статия известна като „Wear Sunscreen“ на Мери Шмик от „Чикаго Трибюн“, която почти всички български журналисти приписват на Кърт Вонегът и малоумно препечатват всяка година по това време. И така…




Дами и господа, абитуриенти от випуск 2016-та!

Преди всичко - къпете се! Къпете се често.

Ако трябва да ви дам само един кратък съвет за бъдещето, той би бил такъв: къпете се! Дългосрочните ползи от честото къпане са отдавна доказани от учените. Започвам с това, защото всичко останало, което имам да ви кажа е базирано изцяло и единствено на собствения ми, съмнителен като правдивост и валидност опит. Ето какво още искам да ви посъветвам:

Наслаждавайте се на младостта си! Не че ще знаете какво да правите с нея и не че ще я оцените преди да е отминала. Но когато след 20 години погледнете снимките от абитуриентския си бал, едва тогава напълно ще осъзнаете колко много възможности са били разкрити пред вас и колко красиви сте били. Да, красиви сте - с пъпките, с малоумните тоалети, прически и идиотския си бабешки грим и дядовски чепици. Не че бихте ми повярвали сега. И изобщо не сте толкова дебели, колкото си мислите.

Не се шашкайте за бъдещето. Или по-право – шашкайте се, но да си знаете: шашкането изобщо не върши работа. То е все едно да се опитвате да решите задача по алгебра чрез дъвкане на дъвка. В момента изобщо не можете да си представите какви ще бъдат истинските проблеми в живота ви. Най-вероятно ще ги научите в 4 часа следобед, в петък, таман когато се каните да отпрашите с 200 за морето директно от офиса.

Всеки ден правете нещо, което ви плаши. Например - изкъпете се. Не ми се цупете, че ви го казвам, имам наблюдения.

Пейте. Да, пейте – пейте скапаната, гнусна чалга, която от миналата събота още не ви излиза от главата. Или българското рап парче, което знаете, че е истинска срамота да ви харесва, ама ей на – харесва ви. Така ще се почувствате смели, бунтовни, непокорни, че даже и по-млади. Няма да сте нищо от изброеното, но уверявам ви  - ще ви стане по-леко за цели пет минути, а то не е малко.

Изобщо не се чувствайте виновни за това, че нямате ни най-малка идея какво да правите с живота си. Повечето хора не знаят какво искат да правят не само на 19, а и на 29, че и на 39. Познавам доста хора над 40, които и досега не знаят. Това може би е защото животът просто се случва – без цел, без причина, без посока.

Действате полека с чувствата на другите. И гледайте да не се забърквате с хора, които не уважават вашите. Всъщност, най-вероятно ще го направите, при това повече от веднъж. Дамите сред вас е много възможно да ги набият поне веднъж „от любов“, а господата ще научат, че любовта е много различна от футбола и че за разлика от него, резултатът рядко е ясен след края на мача. Затова, давайте го полека с чуждите чувства – повечето убийства в света бездруго са престъпления от страст.

Не си губете времето да ревнувате. Наистина. Не че няма да го правите, не че няма да завиждате на други хора за всевъзможни глупости, но ако се напънете малко, ще разберете, че понякога водиш в състезанието, понякога изоставаш, а самото състезание е единствено с вас самите. Напънете се и да запомните похвалите и да забравяте обидите, които ще получите, но ако успеете да направите това, кажете ми как по дяволите става.

Някои от вас ще се оженят. Повечето от вас – вероятно не. Статистика. Повечето от вас ще имат деца, но немалко от вас – няма да имат. Пак статистика. Във всеки случай, гледайте да не си повярвате, че сте големи любовници, но се постарайте и да не развиете излишни комплекси за пишките и циците си. Шансовете ви с другия пол са неизменно 50 на 50. Важи за всички. Винаги. Не е статистика, а просто някаква логика. Щастието в любовта не съществува или ако го има е някаква долна курва, която сама не знае какво иска, така че не я викайте и не я търсете сами.

Къпете се. Къде по-яко е да се кефиш на чистото си тяло. Кефете се на телата си. Изобщо да не ви пука какво ще кажат другите за него. Тялото, с което сте родени е единственото, което някога ще имате и е най-якият инструмент, който изобщо някога ще притежавате.

Освен да се къпете, мийте си зъбите. И яжте много сирене. Или не яжте, но определено не ставайте вегани. Не само защото е тъпо, скучно и доста скъпо. Което ме подсеща и за това: не ползвайте хомеопатия. Причината е само една – това не е лечение, а маркетинг и чиста измама.

Четете скапаните упътвания. Четете ги! На електроуреди, на мебелите от ИКЕА (нищо, че са само с картинки), етикетите на лекарствата, обложките на ДВД-тата, четете всичко пред очите си. Ще ми благодарите за това, така да знаете. Не четете обаче модни списания. Те са писани от едни привидно умни хора за други очевидно глупави хора. Модата е престъпление, а четенето на модни списания само ще ви накара да се почувствате грозни. Което е именно и целта им.

Опознайте родителите си. Тия досадници няма да са вечно с вас. Затова - уважавайте ги. Никой друг няма да ви дойде на помощ, ако се наложи. Освен това само така ще има шанс изобщо да ви обърнат внимание, когато се опитате да им обясните, че комунизъм няма, не е имало и няма как да има защото е просто една наивна утопия, която изобщо не отчита човешката природа.

Бъдете добри с братята и сестрите си. Скоро те ще са единствената ви връзка с миналото и с рода ви и с голяма вероятност ще са единствените, на които ще им пука за вас ако някак успеете да се осерете „в тоя живот“. Защото приятелите идват и си отиват (с малки изключения). Запомнете, че колкото и да сте силни и яки в момента, колкото повече остарявате, толкова повече имате нужда от хората, които са ви познавали, когато сте били млади.

Ако не сте от София, обезателно елате да поживеете малко тук, но се върнете преди да сте станали типични софийски циници и гъзове, защото това лесно се случва. Или пък, ако сте от София или друг по-голям град, идете и поживейте малко на село. Малко поживейте и бягайте обратно, защото преди да се усетите, ще ви домързи. Накратко – пътувайте повече. Където и да е, но пътувайте.

Приемете няколко безспорни, аксиоматични истини: цените на всичко ще се вдигнат, а политиците са винаги, без никакви изключения, пълни измамници. Като се сбръчкате и остареете, ще си фантазирате, че когато сте били млади всичко е било много по-евтино, че „при бай Бойко беше по-добре“ и че децата са били много по-възпитани. И всичко това ще са пълни глупости, разбира се.

Не се изрусявайте. Никога. Когато станете на 45 ще ми благодарите за този съвет. Не питайте откъде съм го разбрал това.

Скъпи абитуриенти, ще получите още много съвети. Повечето от тях не са били спазени дори от тези, които ви ги дават. За едно нещо обаче, моля да ми повярвате, ей така - на едното голо доверие: Къпете се. Къпете се често.

2 comments:

  1. Всичко ми харесва, само за модните списания ще кажа, че - да, можеш да се комплексираш от разни кльощави създания, но все пак модата е изкуство, ако не си осъзнал, дарлинг!

    ReplyDelete
  2. Не. Модата може да бъде и изкуство, но като цяло е индустрия, базирана на концепции, които в голямата си част включват неудоволствие от собствения ни външен вид и милиони свързани с това клишета. Модата разчита твърде много на емоционално неудовлетворение, за да бъде уважавана от мен. Модните списания са само част от общата картина и категорично за мен са един от най-неприятните елементи на индустрията. Защо ако е възможно едно еротично списание да предлага и качествени текстове, това да не е възможно за модните списания, предназначени основно за дамска аудитория? Смятам, че това е защото модата залага на предполагаемата глупост на публиката си, а аз намирам това за достатъчно обидно.

    ReplyDelete

Дръж се прилично.