Едно просто обяснение

Американското правителство е в shutdown.
Какво значи това?
Това значи, че правителството не харчи пари, защото Конгресът не му е разрешил. Така е в САЩ. Тъй като дефицитът в бюджета е огромен, обикновено в края на годината държавата няма кинти и моли Конгреса да ѝ разреши да вземе назаем и да поразбърка бюджета и да поразмести малко сумите в него. И това е обект на много пазарлъци и ако те не приключат до определената дата, правителството пуска кепенци (shutdown):
служителите си отиват вкъщи в неплатен отпуск или им се налага да работят без пари, агенции и служби спират да плащат на доставчици и да извършват услуги за граждани и фирми.
Около 1 млн. служители са засегнати пряко, но страдат и фирми, и отделни граждани, например тези, които получават държавни пенсии и помощи - те пък са десетки милиони.
Как се решава този проблем?
Президентът, т. е. правителството и Конгресът се споразумяват някак колко допълнителни кинти могат да се отпуснат и колко могат да се вземат назаем и всичко се оправя - служителите си взимат забавените заплати, институциите отново работят, а американската държава се сдобива с още по-голям дълг.
Тогава къде е драмата?
Драмата е, че този път shutdown-а е много дълъг - цял месец и не му се вижда краят.
Е защо, бе?
Защото сега Конгресът и Президентът се карат особено жестоко. Заради една стена.
Моля? Ква стена?
Стена, която президентът иска да построи на границата между САЩ и Мексико, за да не влизат в Щатите незаконни емигранти, да не се пренасят наркотици и оръжие и т. н. За нея президентът иска около $6 милиарда финансиране, но демократите в Камарата на представителите не му го дават защото смятат стената за ненужна. И затова пък президентът отказва да подпише нужните закони, които биха прекратили shutdown-a.
Ама тая стена нужна ли е наистина?
По-скоро не. На тази граница и сега има километри стени, построени през годините, които не вършат особено добра работа - хората или заобикалят от другаде, или я прескачат, или копаят тунели под нея. Дрогата прелита с дронове над стената или просто се праща с контейнери по море и въздух през съвсем други гранични пунктове. Но президентът я обеща преди да го изберат и сега много държи на нея.
Ама защо му в тази стена, щом не върши работа?
Защото, за да го изберат, президентът хиляда пъти каза, че за всички проблеми в Щатите са виновни имигрантите, които идват през границата с Мексико и само една дълга, яка стена ще свърши работа. И доста народ му повярва.
Това звучи тъпо...
Да.
Добре де, ама като няма пари, за да я строи?
Именно. Затова ги иска от Конгреса, който пък не му ги дава.А пък и той също така обеща, че Мексико ще плати за стената.
Мексико??!?! Че защо Мексико?
И Мексико попита същото. Няма логика, ама той го обеща. Пълна лудница.
И как се очаква да се оправи тази бъркотия?
Не е ясно. Някой, или президентът, или Конгресът, ще трябва да отстъпи.
Кой?
По-вероятно е президентът да отстъпи защото освен този проблем с shutdown-а, той си има и други грижи: разследват го, заедно с още доста хора, за сътрудничество с руснаците и за нарушения на изборните закони. Но дали, кога и как президентът ще клекне, не е ясно...
Тоя май е голям калпазанин?
Точно.
И не е много умен май...
Да - меко казано, май не е прекалено умен...

Comments

Popular posts from this blog

Нелепата, но безкрайно поучителна история за едно дилдо, пакостниците Гого, Евгени и Кинчето и Стефан Стамболов

Къпете се! Къпете се често!

Оги