Wednesday 10 December 2014

Я, по-зелените да слязат да бутат линейката...

Младежът от офиса с модната лъмбърсексуална брада дръпва от цигарката и ми разказва следния виц:
Циганин и българин си купуват апартаменти по едно и също време, в един и същи блок, един и същи вход, на един и същи етаж. Двата апартамента са напълно еднакви, направо огледални. Засичат се двамата съседи на асансьора и циганинът казва:
- Комшу, вчера се замислих нещо. Да знаеш, че моят апартамент е два пъти по-скъп от твоя.
- Глупости, - възразява българинът. – Знам ти апартамента, същия е като моя, няма как да е два пъти по-скъп от моя.
- Може, - отвръща циганинът.  – По-скъп е защото аз имам за съсед българин, а пък ти имаш за съсед циганин.
Младежът се засмива на собствения си виц, ухилвам му се криво и аз...
Предполагам, че версия на този виц се е разказвала къде ли не
- в Южна Африка през 90-те, в Америка през 60-те, в Германия през 30-те или Русия през 50-те…  „Хайде вие, по-зелените, да слезете да бутнете рейса“. За този виц, сещате ли се?

Мисля си, че във вица за апартаментите е събрана в едно цялата истина за „прословутата българска толерантност“. Накратко, аз твърдя и не го правя за първи път, че в България, през 2014 г. от новата ера съществува апартейд от чиста проба.

Чудите се за какво говоря? Да, поводът е тъпотията, която изръси министър Москов преди седмица. Изобщо нямам намерение да обсъждам човека Петър Москов, когото лично не познавам и нямам представа колко точно емоционален е, дали верно е расист или просто има (или няма) навика да дрънка тъпотии като види камера и микрофон. Д-р Москов сам по себе си не ме интересува. Повече ме вълнува фактът, че министърът на здравеопазването на страна, членка  на ЕС може да си позволи да изплющи подобна глупост и да му се размине. Защото вярвам, че д-р Москов трябва да си отиде или да бъде уволнен незабавно. Защото направи непростима грешка.

Това беше поводът. Причината обаче е усещането, което остави за пореден път в мен цялата дискусия, която се развихри след неговата непремерена реплика. Не е нужно да отваряте кой знае колко онлайн статии, форуми и социални мрежи, за да се убедите, че вероятно много повече от половината българи действително, напълно осъзнато вярват, че министър Москов всъщност е напълно прав – циганите не трябва да се радват на основното за 21 век човешко право да получат спешна медицинска помощ, когато имат нужда от нея. Защото, те просто явно не са хора. И да умре дете - циганката ще роди още седем, кво толкова. Нали така беше?
Ето как разбраха хората това, което може би е искал да каже д-р Москов.

Да, истина е, че цигани бият лекари от „Спешна помощ“. И тези, които го правят трябва да бъдат наказани. Не с непращане на линейки в техните квартали, а с арест, съд и съответната присъда, ако има нужните доказателства. Всичко останало е беззаконие и чист расизъм. Нищо повече и нищо по-малко и най-вече - няма да реши нито един проблем. Това обаче го знаете.

Това, за което малцина се замислят е, защо циганите бият лекарите от „Спешна помощ“. Опитайте да надникнете отвъд обичайното и, уви, напълно традиционното „защото са животни, скотове и пияни, мърляви, неграмотни отрепки, които не искат и не могат да се интегрират с нас и изобщо да мрат!“. Оставете тия глупости на Волен Сидеров, Боян Расате и прочее квази-наци паплач и си задайте елементарния въпрос защо? А после си задайте въпроса „Кой има полза от това, че циганите бият лекарите от „Спешна помощ“? 

Няма да обиждам вашата интелигентност с моите собствени разсъждения по темата, но я като така и така сте тръгнали да мислите, кажете ми помните ли как се държахме, ние, белите, чисти, добри, интелигентни, образовани българи с бежанците от войните в Ирак, Сирия и Афганистан? Помните ли какво стана в Розово? А онова с онези имигрантски деца, които нямаше къде да ходят на училище, защото в местното не ги искали?  А помните ли митинга на БСП и ДПС в София? Оня бе, таман преди година, когато Станишев се извини на  българските турци за Възродителния процес? Помните ли как наричахме ония хорица на този митинг „орки, неандерталци, питекантропи“?
А всъщност, поне тези които са на достатъчно години, помните ли самия Възродителен процес? Помните ли Голямата екскурзия? Спомняте ли си извратената логика, с която се обясняваше нуждата от тези неща? И още: знаете ли защо Валери Петров, мир на праха му, е Валери Петров, а не Валери Меворах?

Чух много гласове в подкрепа на д-р Москов, прочетох и глупости от типа на „Хайде сега, казал квото казал, ама има да се реформира здравеопазването, така че дайте да го подкрепим, че къде ще търсим друг по-добър“. Извинете ме, но не.

Когато висш държавен чиновник говори по този начин, той на практика слага металния бокс на пръстите на скинарчето, тръгнало да си излее тинейджърските фрустрации върху някой циганин/имигрант/хомосексуален/евреин, пъха расисткия плакат в ръцете на идиота от агитката на стадиона, дава основание на полицаите да пребият от бой арестуван за кражба на кокошка циганин и спокойно да постнат клипчето онлайн. Едновременно с това, тази реплика разрешава на същия този циганин да се жени за 13-годишната си първа братовчедка, а след време да продаде като животно младата си дъщеря на пазара в Димитровград, дкакто и да краде ток, вода, детски надбавки и релси от линията София - Бургас. 

И накрая, но не на последно място, такива „грешки на езика“ легитимират десетилетията съзнателна, систематична, целенасочена сегрегация на милиони хора в България, държането им в подчинено положение, така че една или друга партия сега да може спокойно да пазарува гласове на всякакви избори.


Така че, д-р Москов, по-добре си идете сам. Понесете вината си с достойнството, което някои мои приятели твърдят, че притежавате.

3 comments:

  1. Ами... теорията е хубаво нещо. Ама е само теория. И в 90 процента от случаите няма нищо общо с практиката. Информация за размисъл, ми против били полиция да ходи с линейките, що пък. http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_4/%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%88%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8_429507.html

    ReplyDelete
  2. Това, че теорията няма общо с практиката е все едно човек да каже, че листата нямат общо с корените на едно дърво.

    ReplyDelete
  3. Здравейте, малко късно коментирам :). Съгласен съм с почти вискчо което казвате, не пиша като опонент. Много от причините за такива конфликти обаче са икономически. Факт е, че болшинстото от циганите не плащат осигуровка и каквото и да им се случи се вика линейка, тя е длъжна да ги обслужи. Единият аргумент е вашият. Всяко човешко същество има право на лекарска помощ. Но тя не е безплатна. Напротив - много е скъпа. А тази общност не е свикнала да плаща. Там може да живеят и българи, и цигани - но те не плащат. Нито за ток, нито за вода, нито данъци, нито осигуровки. А понеже били човешки същества - имали право на всичко. Нямали пари защото нямали работа, защото пък нямали образование и т.н. Мисля, че това не е вярно. Естествено, че има огромни предубеждения към тях, че има расизъм и различно отношение. Според мен трябва да се започне с икономическа интеграция, за да се достигне и до други нива.

    Хубав ден

    ReplyDelete

Дръж се прилично.