Skip to main content

Прасета бият Мустаци, брат...

Милиционер бил изпратен да охранява тържествена заря-проверка по случай 3 март. След събитието, близките му го питат:
- Кажи сега, как беше зарята?
- Ми нема, нема, па изведнъж си такова майката!

Така гласи онзи стар-прастар виц. Горе-долу така изглеждаше и онова, което се случи в ТВ7, когато кредиторите на телевизията отидоха да си вземат дължимото.  Нема, нема, па изведнъж…
Ако погледнем трезво и делово на нещата, не се е случило нищо особено – една фирма дължи доста пари на една банка, срещу които е заложила техниката си, не си плаща вноските по кредита, банката отива да си  вземе залога, та белким покрие поне част от дължимото. Така е по закон и същото това ще се случи ако например аз спра да си плащам вноските по ипотеката – един ден, частен съдебен изпълнител ще цъфне у нас и ще ми нареди да си събирам партакешите, защото апартаментът вече не е мой. Тhis is the law!  

В случая обаче фирмата е точно ТВ7, банката е именно КТБ и иначе напълно законната, нормална като практика, макар и неприятна за всички операция по изземването на особен залог по кредит, се провежда с помощта на крупни полицейски сили. И изведнъж…
Хронологията на събитията е ясна, всичко се случи в пряк телевизионен ефир, така че няма какво да я повтарям, а и за друго ми е думата.

Цялата история от вчера, пардон - ИСТЕРИЯТА от вчера, за мен е поредният добре планиран, организиран и може би не толкова добре изигран епизод от сериала „Прасета бият Мустаци, брат“, както го нарече един образ в туитър. Това мисля, че ясно на всички. И аз, като всеки средностатистически български сеирджия, принципно нямам нищо против един чудесен публичен скандал между всякакви родни Капулети и Монтеки. Като данъкоплатец, гражданин и приблизително интелигентен човек (не непременно в този ред) обаче имам много против феноменалното количество глупост и абсурд в сценария на епизода.
Така че, все пак ето какво научих от въпросната истерия аз.

Вчера следобед, за пръв път от не знам кога, гледахме LIVE & UNPLUGGED как се прилага закона. Дължиш пари, не плащаш, взимат ти имуществото, което си заложил. Наглед просто, ясно, нищо особено. И точно тук е истинската голяма драма от вчера, а именно, че дори когато се вършат напълно законни неща, те ни се струват толкова странни и непонятни, че ни изглеждат като… престъпление! Да, точно толкова сме отвикнали да виждаме това чудо „правосъдие в действие“, че направо сме го забравили как изглежда. Не е нормално това, обидно е, но може би пък е и съвсем естествено, когато сложим в уравнението ТВ7, КТБ, Цв. Василев, ПеевФски, # КОЙ, Бойко Борисов, българска съдебна система и полиция.

Доста преди 13 юни 2013 г. намирах за обидно към самия мене си да гледам ТВ7, може би защото имам някакъв журналистически и медиен опит и не харесвах това, което виждах в тази телевизия - нито като съдържание, нито като бизнес-модел. След юни 2013 г. мисля, че е напълно ясно защо не намирах нито смисъл, нито оправдание, да гледам тази телевизия. Не мисля за необходимо да съм 30567-мия, който ще постне клипа от „Господари на ефира“, посветен на начина, по който ТВ7 отразяваха протестите от лятото на онази година.

Вчера обаче гледах живата передача на опълченските напъни на екипа на телевизията и много трудно се удържах да не се поддам на поривите истеричен, злорад смях. Цунамито от глупости, изречени от хора с претенции да са журналисти в пряк телевизионен ефир, цинизмът и иронията на ситуацията, в която главни герои от клипа на „Господарите“, които от години ядат бял хляб от ръката на Пеевски и Цветан Василев (заедно и поотделно), крещят „КОЙ? КОЙ? КОЙ?“ в лицето на полицаите… Уау! За колко точно тъп и късопаметен ме вземате? А воплите за „удар по свободното слово“ и нюзwithme са просто смешен плач, който се опровергава от самия факт, че изобщо видяхме директно в ефир всичко, което се случваше в телевизията. Както каза Мария – точно ТОВА е свобода на словото и самият факт, че се налага да ви го обясняват е доста обиден. Към самите вас, работещите в ТВ7 най-вече. Защото харесва ли ви или не, вие също носите пряка вина хората да не виждат законност дори там, където я има.

Ако все пак уважавате или сте близки на работещите в ТВ7, трябва да знаете, че проявите ви на съчувствие към тях, задължително трябва да съдържат думите: „Слепи ли бяхте и сега ли прогледнахте? Или сте си тъпи по рождение, та не разбрахте още преди две години в какви лайна сте затънали?“ След което да им помогнете както можете и както намерите за добре. Не, няма да е обидно, ще бъде вярно и честно.

А какво да кажем за полицаите, на които беше заповядано да „съдействат“ на частния съдебен изпълнител? Нямат ли в СДВР един поне що годе нормален PR, който да им обясни как действат полицейски униформи в телевизионното студио на журналистите и публиката? Явно нямат. Или поне по сценария на този епизод не се е предвиждало да имат. Полицаите очевидно нямаха никаква представа как трябва да се държат и какво да правят. Ми да, не е като да събираш двайсетачки от шофьори-нарушители, вноски от квартални дилъри и каналджии на бежанци. Не е като да нагъваш банички и кифли и да отпускаш колан, че шкембето вече прелива над него. Не е дори като без отличителни знаци, скрит зад шлем и платмасов щит, да проправяш път на бял автобус през протестиращи. Не, това се нарича прилагане на закона и вие очевидно също сте забравили какво е и как се прави, досущ като всички нас. Чувам, че заместник-директорът на СДВР и началникът на 6-то РПУ са подали оставки и министърът на вътрешните работи ги приела. И какво имаме сега? Рота полицаи, употребени и зарязани като магистрални курви, наречени тъпаци от министър-председателя, плюс излъчени на живо доказателства за правдивостта на тъповатия виц от началото. Обидно.
Като споменахме премиера, да си кажа. Той заяви в пряк ефир очевидното на нааканите от срам или объркване водещи на ТВ7 (те пък, явно по стар навик, пуснаха езици да оближат каквото там той им подава). След което какво направи? Това, което прави всеки загащен гащник с валст и цъфнали магнолии в двора - въздаде джъстис фор ол, тоест нахока подчинените си пред строя и уволни един-двама. Щото нали не се съмнявате, че премиерът е поискал оставките на ония двама клети началници? Упс, извинете, не знаех, че още е тайна, че всъщност премиерът ръководи това министерство... Което пък, за пореден път през последните десет години, също намирам за обидно.

Комедията на абсурда, която гледахме в ефира на ТВ7 и в която законът и прилагането му бяха показани като нещо неуместно, невалидно и изкривено, разбира се, не е нито първата, нито последната от този род, която ще видим. Заеми към КТБ имат и доста вестници, включително водещи всекидневници, а фалитът на КТБ прави тези заеми незабавно изискуеми. Как ще се развият нещата с тях, според мен, ще даде доста ясни примери как работи моделът, изграден с моите и вашите пари, за придобиване на държавата от страна на група нейни граждани. Което пък едва ли ще значи нещо за нас като избиратели, поне доколкото познавам народа си. И съжалявам, Маро, че пак те споменавам, ама по този въпрос поне, няма да има добри новини. Това вече дори не е песимизъм, FUBAR e положението.


ПП: Преди време, един приятел ми даде една визитка на служител на МВР. Някой си Иван Пепелджийски. Каза ми да си я сложа при документите на колата, "Много ценна и рядка визитка - да си нямаш проблеми с катаджии", каза моят приятел. Никога не съм я ползвал и си нямах идея, кой е човекът, чието име е на нея. Вчера разбрах. Май не ми трябва вече тази визитка... И какво, по дяволите, е Unity 4 Crime? 

Comments

Popular posts from this blog

Нелепата, но безкрайно поучителна история за едно дилдо, пакостниците Гого, Евгени и Кинчето и Стефан Стамболов

Както често се случва, всичко започна абсолютно случайно, без никакво предварително планиране и без никой от главните герои да подозира какъв неочакван обрат ще придобият нещата. Което не е никакво оправдание за действията им, разбира се, но поне е някакво обяснение как стана тъй, че цялата нация някак успя за няколко дни да се самоизнасили, при това с помощта на едно-единствено дилдо, а на всичкото отгоре и да усети даже известно удоволствие от акта. Но нека започна от начало...

Цялата работа беше, че Гого, ученик от 11д на елитното столично Средно училище по кибернетика, мениджмънт, археология, нумерология и чуждестранни езици (СУКМАНЧЕ) „Свети Великомъченик Кормесий Горносусурлевски“ щеше да има рожден ден. Неговият доста добър приятел Евгени, ученик от 11а на не по-малко елитната столична Полупрофесионална гимназия по знакова хомеопатия (ПОПРОГИЗНАХ) „Света Евпраксия“ искаше да му направи подарък.

Как отидох в ада и се върнах да разкажа за това...

Един мой приятел, да го наречем Стамат, преди няколко години реши да заведе тогавашното си гадже на релаксиращ уикенд в кокетен, луксозен спа-хотел в планината. В уречения петък следобед, двамата яхват колата и се изнасят за два дни секс и сухоежбина във въпросната света обител на романтиката и любовния уют. Пристигат, влизат във фоайето и... спират втрещени!

За кво ревеш, бе?

Мъглив ноемврийски ден, преди точно четвърт век… Гладен съм, недоспал, мърляв като прасе, измръзнал и ужасно кисел. Мотая се в някакъв окоп на 300 м от турската граница, пуша цигари „Арда“ една от друга и броя секундите... Около мене, 1000 други мизерници, всичките облечени в износени въшкарници, модел 1912 г., правят приблизително същото. Скуката, постоянното състояние на полуглад и полусън, недоебието и неизбежното затъпяване, заличават почти всеки помен от надежда, че някой ден отново ще сме хора.