Skip to main content

Българският апартейд

сн. Vesti.bg
Три дни след митинга на Орлов мост, мрежата (или поне посещаваните от мен нейни ъгълчета) е пълна със снимки и видео материали, в които основен акцент са хората, „участвали“ в събитието на БСП и ДПС. Цигани, всякакви мургави лица, жени със забрадки, много от тях опърпани, опаковани в безобразни, очевидно купени от евтините сергийки дрехи, пикаещи в междублоковите храсти... Орки, неграмотни селяндури, паплач, сган, която дори не може да прочете какво пише на плакатите, които държи… Само част от опредленията и обидите към тези хора, които прочетох.
Е, имам новина за вас
– това е българският народ. Поне много, много голяма част от него. Видите ли, много от тях са цигани, турци, помаци, недоучили селяни, бачкатори по нивите и горите с най-много осми клас образование, тотални български реднекс, несигурни в правоговора си, често дори буквално незнаещи български език.
Извинете, но що за хора сте вие? Може собствената ви самооценка да ви казва, че сте по-красиви и и по-умни от тях, но в крайна сметка, това няма никакво значение в общата картинка, дори да е вярно, защото харесва ли ви или не, те имат абсолютно същите избирателни права като вас и мен и техният глас има абсолютно същата тежест. Дори те да не го знаят, ние би трябвало да знаем, че точно тези хорица, които ни стряскат и разсмиват от снимките са най-брутално експлоатираната, най-използваната, най-насилваната прослойка от същия народ към който се числим и ние – готините и образованите, добре (и не чак толкова добре) платените творци и специалисти от жълтите павета. Не беше ли ясно, че БСП и ДПС ще довлекат на митинга си именно тия хорица – лесно манипулируеми, зависими, контролирани и потискани? Не са ли същите тия хора, които гласуват под строй, които продават гласа си за 10 лв. и пет кебапчета, в добрия случай? Какво друго очаквахте, за Бога? 
За мен поне, #DANSwithme винаги е бил протест в името както на индивидуалната свобода, така и в името на изконни, основни човешки права, валидни за всички без оглед на възраст, раса, пол, вероизповедание, сексуална ориентация, материално положение и възраст. Ерго - заради и в името и на тези хора от митинга на БСП-ДПС, че и на ГЕРБ в Пловдив.
Затова вместо хилядократно да шервате селекции от снимки и видео-материали от безспорно изрежисирания „спонтанен митинг“, вместо директно и индиректно да се подигравате на живи хора, които изобщо не познавате, помислете отново: какви точно ви прави вас това, че ги отричате?.. ОК, нека ви улесня: прави ви расисти и лицемери, прави ви съучастници в този български апартейд, който се провежда от десетилетия, под собствените ни носове, точно от хората, срещу които викате "Оставка!". Защото това е точно това: апартейд - управление на малцинството, базирано на разделение по признак. Избор на всеки от нас е дали да участваме в това или не. Утре, онези, срещу които протестираме днес, ще отидат при онези хора и отново ще ги плашат с... вас. С мен. С нас. Защото, вярвате или не, за тези хора от митингите, вие сте марсианците, извънземните, които говорят на някакъв неразбираем език за някакви непонятни неща, безкрайно далечни от техния свят, в който 10 лв. са богатство, а пет кебачета  - пир. За тях с нищо не сме по-различни от скинарчетата и атакистчетата. Дотам сме я докарали, че не те – ние сме аутсайдерите. Нещо повече - за повечето от тях, разликата между нас и онези, които ги качват на автобусите е само в това, че ние не им даваме пари и кебапчета. 
Прочее, хайде да докажем, че наистина сме по-умни и по-красиви. Дайте да си гледаме нашата работа – оставката на това правителство, което се крепи на бедна, опърпана, гладна и покорна сган, паплач от неграмотни орки в кофти дрехи с лоша хигиена. Не те, а хората на трибуните на митингите в София и Пловдив са онези, които да презираме, които да хулим и, щом не можем иначе - да мразим.

Comments

 1. Валери, престани да ми четеш мислите.

  Именно хората от трибуните имат интерес тези, които водят под строй да са винаги бедни, гладни и необразовани. За да са по-послушни. За да им излизат по-евтино. И докато в Сф може да отидеш при шефа си и да му кажеш - майната ти' аз напускам, по други места из страната, представяш ли си, ако искаш да си вземеш заплатата и да ходиш на работа, гласуваш както ти кажат. Това е голямото разделение. Ние си живеем в балон и те си живеят в балон. Балоните ни се подхранват взаимно - ние се мислим за повече, те мислят, че искаме да им вземем пенсиите. Докато и двата балона не се спукат, това ще е.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Именно. Но как да спукаме балоните? Не знам. Имам подозрения, но... Честно казано, решим ли този проблем, значи сме решили всички останали. Но няма как да стане докато си хилотим на циганите от снимките... И още веднъж - благодаря за вниманието.

   Delete
 2. Без диалог няма общество. Тези, които претендират да са умни и красиви трябва да са и силни и грижовни. Иначе са просто самозванци. Повече за необходимостта да се направи крачка към орките, независимо от политическите събития, съм писал в моя блог:
  http://mapto-on.blogspot.co.uk/2013/02/blog-post.html
  Забележка: Извинете, че пускам линк, все едно си правя реклама. Смятам, че за един дълъг текст е по-добре да е в препратка, отколкото в коментар. Отделно ще видите, че на блога ми няма реклами, така че от трафика не печеля нищо друго освен възможност за диалог.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Благодаря за коментара. за мен в това е големия проблем: съзнателно се дълбае пропаст между цели прослойки, нещо като версия на "разделяй и владей". Как да се преодолее това обаче - не знам...

   Delete
 3. Усложнявате си живота :)

  ReplyDelete
 4. това си мислех, докато гледах бутафорията, наречена демокрация, в събота. за мен истинският успех се крие в това да убедим тези, които бяха изсипани на талази, че на онези, които ги изсипаха, им е през оная работа за тях. затва следващия път вместо да ги гоним надменно с камера по улицата, може просто да си поговорим с тях. повечето сигурно ще се изхрачат, но все някой ще се пропука

  ReplyDelete
 5. Нивото и стандарта на една държава, на едно общество се измерват с нивото и стандарта на живот на най-бедните и членове. Докато ние, умните, интелигентните, начетените, задоволените не проумеем, че сме част от същото това общество, че се движим с тяхната скорост на просперитет и не спрем да гледаме от позицията на грамотните, красиви и образовани граждани, ще продължаваме да се самозалъгваме, да си надуваме нашия балон и да сме гневни, когато в реалния живот се сблъскаме с реалното ниво на обществото ни. Не знам кое е решението, кои са стъпките, но най-първо трябва да овладеем собствения си гняв, а хората, за които авторът говори нямат нищо общо с него.

  ReplyDelete
 6. Благодаря за написаното, смело и вярно.

  ReplyDelete
 7. Хубав блог имаш, братко! С удоволствие го чета.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Благодаря за времето и за вниманието...

   Delete
 8. В крайна сметка "не знам как" не води до никъде. Според мен докато тези люде не започнат да се образоват, нищо няма да се промени. Т.е. да започнем от училищата май, какво ще кажете? За да можем после да обясним на разбираем език(най-малкото). А и да могат да си създадат самочувствие. Да станат личности, СЪЗНАТЕЛНИ И ОТГОВОРНИ участници в историята.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Образование, казвате... Определено! Но как? Училищата ги записват, след което изобщо не се интересуват от тях дали ходят или не - важното е, че са им в списъците и училището си взима делегирания бюджет. А ако не ходят - още по-добре: родителите на "българчетата" няма да се цупят, че децата им учат с циганчета.
   Властите нямат нито капацитета, нито желанието да решат този проблем. Нали по документи всичко е ОК? Къв е проблемът тогава.
   А пък да не говорим, че и циганските вождове нямат никакъв интерес закрепостените им цигани да стават по-умни - току виж се светанали, че има и друг живот и престанали да им се подчиняват.
   Изобщо, власт и "цигански барони" вкупом са се стегнали да ги държат зорлем в това положение, а ние с нищо не помагаме...

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Нелепата, но безкрайно поучителна история за едно дилдо, пакостниците Гого, Евгени и Кинчето и Стефан Стамболов

Както често се случва, всичко започна абсолютно случайно, без никакво предварително планиране и без никой от главните герои да подозира какъв неочакван обрат ще придобият нещата. Което не е никакво оправдание за действията им, разбира се, но поне е някакво обяснение как стана тъй, че цялата нация някак успя за няколко дни да се самоизнасили, при това с помощта на едно-единствено дилдо, а на всичкото отгоре и да усети даже известно удоволствие от акта. Но нека започна от начало...

Цялата работа беше, че Гого, ученик от 11д на елитното столично Средно училище по кибернетика, мениджмънт, археология, нумерология и чуждестранни езици (СУКМАНЧЕ) „Свети Великомъченик Кормесий Горносусурлевски“ щеше да има рожден ден. Неговият доста добър приятел Евгени, ученик от 11а на не по-малко елитната столична Полупрофесионална гимназия по знакова хомеопатия (ПОПРОГИЗНАХ) „Света Евпраксия“ искаше да му направи подарък.

Как отидох в ада и се върнах да разкажа за това...

Един мой приятел, да го наречем Стамат, преди няколко години реши да заведе тогавашното си гадже на релаксиращ уикенд в кокетен, луксозен спа-хотел в планината. В уречения петък следобед, двамата яхват колата и се изнасят за два дни секс и сухоежбина във въпросната света обител на романтиката и любовния уют. Пристигат, влизат във фоайето и... спират втрещени!

За кво ревеш, бе?

Мъглив ноемврийски ден, преди точно четвърт век… Гладен съм, недоспал, мърляв като прасе, измръзнал и ужасно кисел. Мотая се в някакъв окоп на 300 м от турската граница, пуша цигари „Арда“ една от друга и броя секундите... Около мене, 1000 други мизерници, всичките облечени в износени въшкарници, модел 1912 г., правят приблизително същото. Скуката, постоянното състояние на полуглад и полусън, недоебието и неизбежното затъпяване, заличават почти всеки помен от надежда, че някой ден отново ще сме хора.